Videófelügyeleti rendszerek
     A videófelügyeleti rendszerekre, amelyeket a zárt láncú kábel-TV (angolul CCTV, azaz Closed-Circuit Television) technológiák valósítanak meg egyre növekvő az igény iparvállalatoknál, logisztikai cégeknél, irodaházakban és más típusú vállalkozásoknál is. Cégünk, a WT-Project Kft. is egyre nagyobb számban kap ilyen rendszerek kiépítésére megkeresést - ezért ebben a cikkünkben ezekkel a rendszerekkel foglalkozunk.
     A CCTV rendszerek estében nem a távmunkához és távoktatáshoz használt videókonferencia-megoldásokról, hanem az elsősorban biztonsági célokat szolgáló videófelügyeleti rendszerekről.
     Ezek a “biztonsági célok” nemcsak az illetéktelen (emberi) behatolás figyelése lehet, hanem pl. emberre veszélyes gyártási környezetben a gyártási folyamatok távolról történő monitorozása is.
     Kamerarendszereket természetesen nemcsak épületen belül – irodákban, raktárakban, gyártócsarnokokban – telepíthetünk, hanem telephelyünk kültéri részein, amelyekhez a megfelelő termékpaletta és technológia szintén rendelkezésre áll, az időjárás viszontagságainak és a rongálási kísérleteknek ellenálló eszközök formájában.
     A kültéri kamerarendszerrel figyelhetjük telephelyünkön a járműforgalmat. A CCTV rendszerünkhöz csatlakoztatható rendszámfelismerő alkalmazással a telephelyünkre való be- és kihajtás engedélyezését és a járművek regisztrációját is egyszerűsíteni tudjuk.

A CCTV rendszerek felépítése

     A videófelügyeleti rendszerek az alapinfrastruktúrából (kábelezés és aktív hálózati elemek pl. switch-ek), kamerákból, monitorokból és képfelvevőkből (video recorder) állnak. Megjegyezzük, hogy az utóbbi időben megjelentek az intelligens videóanalitikai eszközök, amelyeket szintén használhatunk a CCTV megoldások részeként. Mindegyik építőkockára több opció áll rendelkezésre:
   
 • 1. Átviteli hálózat:
 •    amennyiben hagyományos analóg kamerákat használunk, úgy a kábelezés a kábeltévés megoldásokból ismert koaxiális technológia és csavart réz érpár is lehet, amely utóbbi már a digitális IP-kamerák jelének továbbításához is használható. Az “elektromos” kábelezés helyett alkalmazható az ezekhez képest zavarérzéketlen és hosszabb élettartalmú optikai kábelezés is, sőt az átvitel lehet vezetéknélküli is: a digitális (IP) kamerák egy részét ellátják Wi-Fi csatlakozási lehetőséggel, ami előnyös, ha bizonyos helyekre nehezen tudnánk csak vezetéket húzni, vagy a kamerát csak ideiglenesen akarjuk telepíteni.
 • 2. Kamerák:
 •    rendkívül széles választékban kaphatók analóg és digitális kamerák. Az utóbbi időben elsősorban digitális képet alkotó, a jelet IP hálózaton továbbító ún. IP-kamerákat alkalmazunk, amelyek nagyobb képfelbontást, látószöget és fényérzékenységet produkálnak. További előnye az IP-kameráknak, hogy távtáplálhatók az átviteli hálózatba épített ún. Power-over-Ethernet rendszerű switch-ekkel.
 • 3. Monitorok:
 •    ezek azok a megjelenítők, amelyeken a kameraképeket a felügyelő személyzet figyelheti. Ma már elsősorban digitális technológiával működő megjelenítő eszközöket használunk. A felügyeleti helyiségben elhelyezett, erre a célra “dedikált” monitorok mellett a kameraképeket megjeleníthetjük személyi számítógépeken vagy akár okostelefonon.
 • 4. Rögzítőeszközök:
 •    ezek segítségével tudjuk archiválni, utólag “visszanézni” a videótartalmat. A rögzítőeszközök lehetnek a ma már hagyományosnak számító digitális felvevőeszközök (DVR – Digital Video Recorder), vagy korszerű hálózati rögzítőeszközök (NVR – Network Video Recorder), amelyekkel az IP-kamerák jelét úgy rögzíthetjük, hogy nem kell minden egyes kamerát külön vezetékkel az eszközhöz csatlakoztatni.
 • 5. Fejlett analitikai eszközök:
 •    a mesterséges intelligencia az elmúlt néhány évben történő előretörése, technológiai fejlődése lehetővé teszi, hogy képi információt valós időben automatikusan elemezzünk, azok alapján riasztást adjunk ki, amelyre azután a felügyeletet ellátó személyzet reagál. Ilyen ún. „trigger” események lehetnek rendellenes mozgások a kamera látóterében, vagy a gyártósor, önműködően üzemelő gép rendellenes működése.

     Nem tekintjük külön rendszerelemnek és ezért nem soroltuk fel, de természetesen minden gyártó ad menedzsmentplatformot a rendszeréhez, amellyel magát a videófelügyelő rendszert tudjuk felügyelni és karbantartani – távolról konfigurálni, a rendszer állapotáról, esetleges technikai hibáiról információt kapni és hibaelhárítást végezni.
     Ma már csak digitális, IP-alapú rendszerben érdemes gondolkozni. Sőt, ha már van egy meglévő analóg CCTV rendszerünk, és azt akarjuk bővíteni, akkor is érdemes elgondolkozni az egész hálózat IP-kamera alapú megoldásra való cserélésén.
  Dahua
     A kép forrása: DahuaKorszerű, integrált infokommunikációs hálózatok építése irodaházakban
     Ha vállalkozásunk számára vagy ingatlanüzemeltetőként bérlőink számára akarunk korszerű, minden elvárásnak megfelelő infokommunikációs infrastruktúrát biztosítani, akkor olyan rendszert kell kiépítenünk, amelyen keresztül biztosíthatók a következő szolgáltatások:
   
 • hangszolgáltatások (telefon-alközpont),
 • a vezetékes adathálózat (helyi számítógépes hálózatba szervezett szerverek és személyi számítógépek összekapcsolása, röviden LAN – Local Area Network),
 • a vezeték nélküli adathálózati hozzáférés (WLAN – Wireless LAN), amelyen keresztül elérhető a vezetékes hálózat,
 • az adathálózaton keresztül elérhető internet és cégen belüli intranet szolgáltatás
 • egyéb szolgáltatások (pl. zártláncú kamerarendszer, beléptetőrendszer, intelligens épület funkciókat megvalósító távvezérlő, távfelügyeleti rendszer, stb).

 •    Az irodaházakon, telephelyeken belüli korszerű kommunikációs rendszerek alapja, gerince az ún. strukturált hálózatai technológia. A strukturált hálózat olyan kábelhálózat kiépítését igényli, amely integráltan képes továbbítani fenti szolgáltatások jeleit. A vezetékek a végpontokon egységes csatlakozóaljzatokon végződnek, így bármelyik csatlakozóhoz bármelyik szolgáltatás eszköze csatlakoztatható. A strukturált hálózat vezetékei egy központi helyen végződnek. Ezen a központi helyen található patch panelen (kábelrendező panel) kell az adott végponthoz tartozó vezetéket a megfelelő szolgáltatást nyújtó központi berendezéshez csatlakoztatni.
     Egy ilyen hálózaton egy cégen belüli költözést, szervezeti változást, munkahelyek átcsoportosítását nagyon könnyű „lekövetni”. Strukturált hálózatok tervezésekor érdemes a hálózati kapacitást túlméretezni, hogy ne utólag kelljen a kábelcsatornába kábeleket behúzni vagy még rosszabb esetben falat vésni egy esetleges bővülés, átszervezés esetén.
     A strukturált kábelezés a korábbiakban említett intelligens épületvezérlési funkciókat ellátó rendszerek jelátvitelét is megvalósíthatja. Ilyen intelligens rendszerek lehetnek például az épület gépészeti rendszereinek vezérlése, felügyelete, ill. maga az épületfelügyeleti rendszer.
     Az irodaházban vagy telephelyen kiépítendő korszerű integrált infokommunikációs hálózat passzív és aktív eszközökből áll. A passzív eszköz maga a kábelezés, amely réz- vagy optikai kábel lehet, valamint a patch-panelek, kábelrendezők és csatlakozó aljzatok. Az aktív eszközök lehetnek például, a (nyilvános) internettel kapcsolatot biztosító router, az egyes számítógépes hálózati (LAN) szegmenseket elválasztó switch-ek, a vezetéknélküli internetkapcsolatot megvalósító Wi-Fi routerek, a vállalati szerverek, a telefon alközpont, a videókamerák, illetve a központi rögzítő-szerver, valamint az intelligens eszközök érzékelői és szerverei.
     Fontos megjegyezni, hogy egy ilyen komplex, több alrendszerből, funkcióból álló kommunikációs megoldásnak nemcsak a kiépítése, de az előrelátó, a cég várható növekedését, tevékenységi körének esetleges változását, bővülését figyelembe vevő tervezése is nagy szaktudást igényel. Cégünk a WT-Project évtizedes tapasztalattal rendelkezik mind a tervezésben, mind a kivitelezésben, amely alapján örömmel állunk ügyfeleink rendelkezésre.Már beltéri mobil lefedettséget is tervezünk

Miért van szükség beltéri mobil lefedettségre?
   A mobilforgalom közel 80%-a épületeken belülről származik, ezért a beltéri mobil hálózatok olyan létfontosságú infrastruktúrává váltak, mint a strukturált hálózat vagy az elektromos hálózat.
   Annak ellenére, hogy a mobil cellák Magyarország legtöbb nagyvárosában is sűrűn helyezkednek el, az épületen belül koncentrálódó felhasználók nagy száma miatt (pl. egy irodaházban) gyakran a hálózati kapacitás elégtelenné válik. Emellett az épületek szerkezeti tulajdonságai (vasbeton, üveg) jelentősen csillapítják a rádiós jelerősséget, azaz lerontják a szolgáltatások minőségét. Nem ritka, hogy egy épületben a külső falaktól, ablakoktól távolabb már gyenge vagy egyáltalán nincs térerő, ezért a mobiltelefonok korlátozottan vagy egyáltalán nem használhatók. Ráadásul a mai világban a felhasználók jelentős része mobilinternetet illetve arra épülő mobilalkalmazásokat futtat „adatéhes” mobil eszközein (okostelefon, tablet), tehát nemcsak a hanghívásokhoz szükséges a megfelelő minőségű jelátvitel, hanem nagyobb adatátviteli sebességet biztosító kapacitást, sávszélességet kell az épületeken belül biztosítani.
   Elterjedőben van egy újabb technológia, az IoT, azaz Internet-of-Thing, amely lehetővé teszi, hogy egyidejűleg sok helyről gyűjtsünk automatikusan adatokat. Ilyenek lehetnek pl. környezeti tényezőket (hőmérséklet, levegőösszetétel) mérő szenzorok. Amennyiben épületen belül helyezünk el nagy számban ilyen szenzorokat vagy más IoT eszközöket, és technikai okokból az ezekből származó jelek összegyűjtését csak mobilhálózaton tudjuk megoldani, szintén létkérdéssé válik a beltéri lefedettség biztosítása.

Hogyan valósítjuk meg?
   Megoldást jelenthetne egy vezetéknélküli LAN (pl. Wi-Fi) hálózat kiépítésére, amely legtöbbször elfogadható szintű megoldást jelent, de komoly korlátai is vannak: az adott iroda / vállalkozás Wi-Fi hálózatába be kell jelentkezni a vendégeknek, ill. nem biztos, hogy a látogatók számára ezek a hálózatok nyitottak. Ráadásul a Wi-Fi hálózatok a mobilszolgáltatók hanghívásait nem tudják átvinni, tehát a szolgáltatásnyújtásnak ez a része nem megoldott (bár ez utóbbira a most megjelenő VoWifi (Voice over Wifi) szolgáltatások részben alkalmasak lesznek).
   Az igazi megoldást az jelenti, hogy az épület belsejébe mobil hálózathoz kapcsolódó antennákat, antennarendszert telepítünk. Ehhez az antennákhoz a jelet vagy egyszerű jeltovábbítókon ún. repeatereken juttatjuk el, amelyeket az épületen kívül kell elhelyeznünk, vagy pedig a mobilszolgáltatók hálózati eszközeihez közvetlen módon csatlakoztatjuk az antennákat. A repeater alapú megoldás megint csak egy kompromisszum, nagyobb épületekben, addicionális kapacitásigény illetve magasabb, garantált minőségű szolgáltatás biztosítására nem alkalmas.
   A javasolt megoldás tehát az utóbbi, azaz a mobilszolgáltatói kapcsolat kialakítása, ami természetesen azt jelenti, hogy a létesítmény tulajdonosának vagy üzemeltetőjének meg kell állapodni minden olyan mobilszolgáltatóval az antennarendszerhez való kapcsolódásról, amelynek szolgáltatását az épületben elérhetővé akarja tenni. A mobilszolgáltatóknak pedig biztosítani kell a fent említett dedikált eszközök és az átviteli út kiépítését. Ha az épület közvetlen közelében már van optikai hálózat, amelyen a szolgáltató a hálózat tulajdonosától tud kapacitást bérelni, akkor ez viszonylag könnyen megoldható. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor viszont a szolgáltatóknak mikrohullámú összeköttetést kell kiépíteni, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az épület tetejére kell egy parabola-antennát és hozzá tartozó berendezéseket telepíteni.
   A beltéri antennákat az épület szintjeinek számától, az emeletek alapterületeitől és a helyiségek elrendezésétől függően kell telepíteni. Elképzelhető, hogy szintenként egy antenna elegendő egy toronyház jellegű irodaházban, de egy hosszanti irányban nagy kiterjedésű épületben (mint amilyen pl. a Westend bevásárlóközpont) vagy nagy alapterületű épületkomplexumban több helyre kell antennákat telepíteni.

Mi kell a sikeres megvalósításhoz?
   Elsősorban természetesen a kiépítést végző szakipari vállalkozó szakértelme a döntő, hogy az ügyféligényeket és az épület adottságait figyelembe véve megtervezze és kiépítse a rendszert, és segítsen abban, hogy az épület üzemeltetője megállapodjon a mobilszolgáltatókkal az antennarendszerhez való kapcsolódás feltételeiben. Bár természetesen az utólagos telepítés is megoldható, a leghatékonyabb megoldás az épületek tervezésekor, építésekor elkészíteni a beltéri lefedettséget biztosító rendszereket.
SuliWiFi

SuliWiFi a neve annak a projektnek, amelynek keretében minden általános és középiskolában vezetéknélküli internet hozzáférés épül. A projekt a KIFÜ irányítása alatt zajlott.
2019-ben kaptuk az első megbízást, amely magában foglalta a helyszíni szemlét, a tervek elkészítését és a kivitelezést is. A hálózatépítés során kiépítettünk az iskolákban egy struktúrált CAT5 hálózatot, telepítettük a WiFi routereket, élesztettük a rendszert, és teszteltük, hogy a kiépült hálózat megfelel-e a megrendelő elvárásainak.
Több szempontból is újdonság volt számunkra az ilyen típusú munka, mert korábban elsősorban távközlési szolgáltatók géptermeiben és rádiós bázisállomásain dolgoztunk. Kihívást jelentett, hogy a munkálatokat iskolaidőben kellett végezni úgy, hogy a tanítási órákat ne zavarjuk, illetve a szünetekben a tanulókra is vigyázzunk. Kihívást jelentett és extra odafigyelést igényelt a műemléki védettséget élvező iskolákban a szerelés.
Büszkék vagyunk arra, hogy eddig több mint 200 iskola hálózatát a WT-Project Kft dolgozói építették ki.
Üdvözöljük megújult honlapunkon!

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy naprakész információkkal szolgáljunk cégünkről.Rólunk

WT-Project Kft.

Bármilyen problémája van a távközléstechnika, informatika, biztonságtechnika területén, Mi megoldjuk Önnek. Cégünk az elmúlt évtizedek során nagy tapasztalatra tett szert a távközlés területén, és kimagaslóan nagy jártasságot szerzett vezetékes és vezeték nélküli szolgáltatói infrastruktúrák telepítésében, bővítésében, és üzemeltetésében. Részletek


Pályázatok

KFI_16-1-2017-0561
Kapcsolat

Fax:

 • Bankszámlaszám:
 • Cégjegyzékszám:
 • Adószám:
 • Székhely:
 • Telephely:
 • Email: